Julefeiring i Thailand

Nå har jeg jo bodd noen år i Thailand og den norske julen er i grunnen bare et minne.
Vi som familie feirer ikke julen her i Thailand på samme måte som i Norge fordi Thailendere ikke har det forhold til julen som vi normenn har.
Når Johanna var lita, fram til hun var 7 – 8 år prøvde jeg å lage en Jul med juletre, gaver og god mat.

Noen bilder fra Julen 2006

De siste årene har vi ikke markert julen noe ekstra annet enn at jeg steker litt ribbe på 24 eller 25 litt avhengig av om det er skoledag på 24.

I dag juleaften er det skoledag med nyttårsavslutning, etter skolen skal Johanna ut å spise Shabu med sine skolevenner.
Vi tar Julemiddagen i morgen.

På skolen er det lite som markerer julen, men de siste par årene også i år har de ferie i tiden mellom juleaften og nyttårsaften, til første arbeidsdag etter nyttår, i 2021 er det mandag 4 januar.
Jeg har spurt om Johanna ønsker Juletre, men hun stiller seg ganske likegyldig til det.
Julegaver for gavens skyld er hun også likegyldig til, men hun er takknemlig for en gave hvis det er noe hun ønsker seg.
Tiden for gaver i Thailand er rundt nyttår, nyttårsaften eller første nyttårsdag.
For Thailenderene er jul  ikke er tema, de vet jo at julen eksisterer i kristne samfunn, men hvorfor tror jeg de har lite peiling på.
I Thailand kalles tiden rundt jul og nyttår for «festive season» festsesong, en tid hvor de mere velstående deltar på organiserte festligheter med god mat god drikke ofte på en bedre restaurant og vanlige folk lager sine egne private sammenkomster også med god mat og drikke.

For de fleste «alminnelige» Thaier er det vanlig arbeidstid alle dagene og de fleste må jobbe 6 eller 7 dager i uka for at det skal gå rundt.
Man merker jo at det er jul fordi på shoppincentre så spilles det julemusikk, de ansatte går ofte med julenisseluer og det er et eller flere pyntede Juletrær i shoppingcenterene.

Leave a Reply